Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Alaa Al Aswany

Ένας λογοτέχνης πρέπει να ζει στην κοινωνία για την οποία γράφει, μου λέει ο Al Aswany μέσα από τις σελίδες του περιοδικού μου. Ένας λογοτέχνης πρέπει να ασχολείται με τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της εποχής του. Να κάνει ό,τι μπορεί για να τα αλλάξει. Να καταπιάνεται με την κοινωνία του, να τη βάζει κάτω από μικροσκόπιο, να επανεξετάζει τις ιδιαιτερότητές της, να προσπαθεί να καταλάβει εκείνες αλλά και τον εαυτό του μέσα απ'αυτές. Καζαντζάκης, Μαχφούζ, Παμούκ, μάστορες της περιγραφής ενός κόσμου συνάμα μαγευτικού και προβληματικού, ενός τόπου τους δρόμους του οποίου έχουν περπατήσει ξανά και ξανά και ξανά. Κάποιοι τους έφυγαν― σε Γερμανίες, σε Αμερικές, σε Αγγλίες― για να ξαναγυρίσουν σε μισητές δικτατορίες που τόσο τους πόνεσαν. Η γραφή τους συνδέθηκε με κάποιο τόπο· χωρίς αυτόν δεν είχε πια νόημα.

Πριν 5 χρόνια, στην Αμερική, είχα δώσει την μοναδική μου Αγγλική ιστορία προς σχολιασμό. Άρεσε σε όλους― και στον καθηγητή. Δεν ήξεραν όμως που διαδραματιζόταν. Τι ήταν αυτός ο μυστήριος τόπος, Ελλάδα ή Αμερική; Το ερώτημα έμενε αναπάντητο, η ιστορία ατελής.

Τότε δεν είχα καταλάβει. Γελούσα μαζί τους,γιατί δεν είχαν καταφέρει να δουν πίσω από μια προσεκτικά αόριστη τοποθεσία. Τώρα μεγάλωσα κάπως, ωρίμασα λίγο― και γελάω με τον εαυτό μου.


Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.

3 σχόλια:

 1. Γειά και σε σένα! Τι ωραίο ποστ.
  ο Bukowski κάπως τα καταφέρνει πάντα και με κάνει να νιώθω πολύ άχρηστη. Θα το ήθελα, φοβάμαι όμως κάπως να το παραδεχτώ γιατί μου φαίνεται λίγο αλαζονικό― μπορείς να "γίνεις" συγγραφέας αν δεν είσαι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπορείς να δοκιμάσεις.

  Κανείς (ούτε ο Bukowski!) δεν έχει το εξ' επαγωγής "δικαίωμα" να μας κάνει να νιώθουμε άχρηστοι ..

  Γειά σου, άγνωστη e-φίλη !

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή